info

Hij is de zanger van een populaire Nederlandstalige groep. Met gouden platen, uitverkochte zalen en duizenden lieven. En dan is er een onverwachte plotwending: hij maakt een album in het Frans en zet alles op het spel. Of toch niet?

 Het gaat goed met Yevgueni. De groep staat momenteel op pauze. Het is een korte stop na de vele kilometers die de voorbije 10 jaar zijn afgelegd. Voorman Klaas Delrue vult de tussentijd met een kinderdroom: een album met eigen nummers in het Frans.

Hij groeide op in een grensstreek, in een huis dat tot aan de nok gevuld was met Frans chanson. De helft van zijn jeugd luisterde hij naar Renaud. Ooit moest dat een weg naar buiten vinden.

Klaas Delrue hakt zijn voornaam af en maakt het heldhaftig getitelde ‘Risquons Tout’. Dat is ook de naam van een wijk vlakbij zijn geboortegrond maar er is toch het nodige lef mee gemoeid. Het is namelijk al geleden van de jaren 70 dat een bekend artiest zichzelf uitbreidt van het Nederlands naar het Frans. Toen was dat Johan Verminnen.

Delrue vindt een schrijfpartner in broer Thijs – het is dus helemaal Delrue – en ontdekt een nieuw register. “Schrijven in het Frans is veel meer zoeken. Naar mooie woorden en zinnen. Het is meer verzamelen dan produceren, veeleer boetseren dan beeldhouwen. En merkwaardig: je schrijft anders als je aan een Fransman denkt dan aan een Vlaming.” De muzikale regisseur is kwaliteitslabel Wouter Van Belle. Hij bracht anderhalf jaar toewijding, invulling en afwerking in.

De familienaam van Klaas Delrue was al geschikt voor een Franse plaat, hij heeft nu ook een geschikte Franse plaat gemaakt. Er stroomt opvallend veel evidentie en fiducie door ‘Risquons Tout’. “Ik ben niet zo bevreesd voor de meningen. De appreciatie van mensen zal meer afhangen van hun smaak dan van de kwaliteit van deze plaat. Dit is gewoon goed gemaakt, niemand die mij daar aan kan laten twijfelen.

Het is zelfvertrouwen dat niet mag verward worden met arrogantie. Delrue is een alter ego zonder ego. Al staat zijn hoofd toch redelijk groot op de hoes en heeft hij zelfs een pak aangetrokken. “Je bent een ander artiest in het Frans. Het voelt anders, het brengt andere dingen naar boven. Ik ben nu ook geen frontman van een popgroep meer maar een chansonnier, een verteller, een grappenmaker.” Achetons Tous.