info

Elias Devoldere is een Belgische drummer en songwriter die de laatste tien jaar binnen- en buitenlandse clubs en festivals afschuimde met een pak verschillende bands (Nordmann, Sumi, Hypochristmutreefuzz, John Ghost, Hast…). Hij werd ook vaak gevraagd om soundtracks te maken voor dans en theater, en dat bleek de kiem voor een eigen soloproject.

In bands als Nordmann, Sumi en Hypochristmutreefuzz drukt Elias steevast mee zijn creatieve stempel. Hij haalt vooral energie uit het samen creëren en neemt geen genoegen met de bijrol die vaak voor drummers is weggelegd. Het was dan ook maar een kwestie van tijd vooraleer Elias zijn eigen muziek met ons zou delen. Tijdens een dansvoorstelling in Finland (2018) ontstonden de eerste schetsen voor Elias’ debuut ‘Kaiku’: doorgecomponeerde nummers met een melancholische stem op licht stuwende drums. Spannende akkoordenprogressies scheppen een uitnodigend maar soms sinister klanklandschap… alsof Wim Wenders een aflevering van The Bridge mocht regisseren.

Voor dit project, dat pretentieloos schuilgaat onder zijn voornaam Elias, componeert Devoldere muziek die intuïtief, persoonlijk en zeer beeldend is. Elias gaat bijna filmisch te werk, ziet beelden die hem ontroeren, die hij wil capteren op foto of video, maar vooral vat hij zijn beelden in muziek. Zoals een poëet met woorden en grammatica speelt, om een gevoel te beschrijven dat moeilijk in woorden valt uit te drukken, zo wordt hij zelf de regisseur die de beelden vormgeeft door middel van muziek.

Dit keer schreef Devoldere alle muziek en lyrics zelf  – yep, drummer wordt zanger – en speelde vrijwel alle instrumenten op de plaat zelf in. Op ‘Kaiku’ werden geen compromissen gesloten met andere bandleden, hier wordt Elias Devoldere op de wereld losgelaten, onversneden.

Live (als het even mag) gaat Elias wel in dialoog met andere artiesten. Hij stelde een dream team samen uit formaties waarmee hij speelde. De live band wordt een eclectische mix van Belgium’s finest: Dries Geusens (Nordmann), Cyriel Vandenabeele (Sumi) en Jesse Maes (Sophia, Hypochristmutreefuzz, Mooneye). Deze band gaat niet louter reproduceren, de 5 tracks op ‘Kaiku’ zijn geen eindbestemming, maar het startpunt voor een avontuurlijke trip.