info

‘Calais’, de vierde van Het Zesde Metaal, is hoewel hyperpersoonlijk, een groepsplaat pur sang. Wannes Cappelle, Tom Pintens, Filip Wauters, Tim Van Oosten en Robin Aerts vormen meer dan ooit een hechte band die samen aan de slag gaat met de verhalen van het songschrijversduo Cappelle & Aerts, en die risico’s durft te nemen met sound. De zinderende elektronica is een verrijking voor de wereld van Het Zesde Metaal en de strijkersarrangementen van Tom Pintens geven de songs nog meer emotionele diepgang.

Wannes houdt het vizier breed en richt de blik afwisselend naar binnen en naar buiten. Grote thema’s raakt hij aan zonder ooit te pretenderen het antwoord in pacht te hebben. De geladen titel van de plaat zet de luisteraar dus enigszins op het verkeerde spoor, want Het Zesde Metaal strooit ook op ‘Calais’ vooral met persoonlijke verhalen en trefzekere karakterschetsen.

De klankkleur van ‘Calais’? Donker en aardig weerbarstig. De thematiek? Bij momenten heftig, confronterend en wrang, met een zekere zin voor uitgesproken paradoxen, zoals in de eerste single ‘Naar De Wuppe’ (vrij vertaald: naar de knoppen, of voor de Nederlanders: naar de kloten) : « Er wordt nog altijd meer gelogen dan er wordt geloofd. Het is nog niet allemaal naar de wuppe. Doe maar voort »

Cynisch wordt het echter nooit. Wannes is een romanticus die de vinger op de wonde durft te leggen maar er sluimert altijd hoop. Hij fileert de mens, staat stil bij dingen waar niemand anders stil bij staat en legt de onvermijdelijke tragiek van de wereld en de liefde bloot. Maar nooit geeft hij de moed op.

Samen met z’n vaste schrijfpartner Robin Aerts en geruggesteund door een doorgewinterde band perfectioneert hij dit talent verder op de nieuwe plaat. Je hoort en voelt gewoon dat het vijftal kilometers op de teller heeft staan en dat de band de perfecte muzikale evenknie is geworden van de geweldige teksten. ‘Calais’ maakt indruk en blijft na een paar keer luisteren serieus aan de ribben plakken.

Het Zesde Metaal is:
Wannes Cappelle (zang, akoestische gitaar)
Tom Pintens (elektrische gitaar, syntheziser en piano)
Filip Wauters (elektrische gitaar, lapsteel, pedal steel)
Tim Van Oosten (drums, vibrafoon)
Robin Aerts (bas)