info

Na Good News uit 2017 komt School is Cool terug met hun ironisch getitelde vierde album: Things That Don’t Go Right (release 06/03/2020).

In een tijdsgewricht waarin we op social media langs overal worden gebombardeerd met het beeld van ideale mensen in wiens facetuned leven niets lijkt mis te lopen, en tegelijk in de kranten lezen dat daarbuiten werkelijk alles misloopt, was de titel ‘Things That Don’t Go Right’ meer dan toepasselijk.

De meeste dingen gaan nu eenmaal mis. Maar, naast een ontstoken basdrumteen van de drummer en opnamedagen pal middenin een historische hittegolf, liep het creatieproces van deze plaat van een leien dakje. Geïnspireerd door het uitbundige groepsgevoel van hun optredens, werd er vooral gezocht naar spelplezier.

Zowel de eerste single ‘Close‘ als de rest van deze avontuurlijke plaat zijn opgenomen in een waas van classic rock, met tweestemmige gitaarlijnen, grote synthriffs en luide refreinen. Dat de term ‘dad rock’ zal vallen, heeft niet alleen met het jonge vaderschap van Matthias en Johannes te maken. Dat een ‘dad bod’ en ‘dad jokes’ zullen volgen, valt nog te bezien.
Maar dus; een avontuurlijk album, maar de popliefde van de band blijft wel centraal staan. Meer en meer, zelfs, maar er is ook plaats voor uitgebreide instrumentale opbouwen en langer uitgesponnen outro’s. Al bij al de sound van een hechte band die zich meer en meer zichzelf voelt, dit keer vervoegd door gitarist/violist Michaël Lamiroy. Zijn vloeibare gitaarlijnen, in combinatie met Hanne Torfs’ epische keys, zweven precair op de compacte ritmesectie van veteranen Matthias en Toon.

De afwisselend onderkoelde en opzwepende zang van Johannes Genard vertelt over lusteloosheid, stukgelopen relaties, de alomtegenwoordige Fear Of Missing Out, het concept mannelijkheid en trashy Australische realityprogramma’s, kortom: things that don’t go right.