BRIHANG brengt debuutplaat ZOLANGMOGELIJK uit!

In welk hokje valt Brihang te plaatsen? Moet hij beschouwd worden als rapper, beeldhouwer of als poëet? Schijnbaar moeiteloos schakelt de Knokkenaar tussen genres en kunstvormen en toch slaagt hij er alsnog in iedereen een stapje voor te blijven door net datgene te doen wat niemand verwacht. Eén zaak staat echter vast: in november brengt de polyvalente artiest eindelijk zijn eerste langspeler uit, die de titel ‘Zo lang mogelijk’ zal dragen. Een hiphopplaat, jawel, maar dan een waarbij de grenzen van het genre constant afgetast, gekneed en verplaatst worden.

“Ze mag in m’n grenzen knippen, vermageren en verdikken,
door m’n vingers glippen, ‘t gaat hier over ademen en verstikken,
over zo lang mogelijk: ogenblikken.”

Artiesten die nog voor hun officiële debuut al op de planken stonden van ‘s lands meest prestigieuze poptempels en festivals, ze zijn op de vingers van een hand te tellen. Brihang (Boudy Verleye) is de uitzondering op de regel. Sinds hij begin 2014 de Nieuwe Lichting van Studio Brussel won, nam zijn carrière onherroepelijk een steile klim. De rapper oversteeg al snel de hiphopniche waardoor ook het grotere publiek zijn experimentele en volledig eigenzinnige muziekstijl in de armen kon sluiten.

“kunst is express per ongeluk, ’t is de leer van het geduld,
het glas tot aan de rand gevuld, de koffiekring up de krant,
de stem die uit je keel brult.”

Alleskunner is een beladen term, maar Brihang (die op dit moment ook een studie beeldhouwen afwerkt) is op zijn minst een veelkunner. Elk facet van het creatief proces neemt hij voor zijn rekening, van de tekst tot de muziek, de videoclips en zelfs het grafische gedeelte, waardoor alles wat hij doet eenzelfde signatuur draagt. Dat was zo bij twee eerder uitgebrachte EP’s, ‘Alles over geven’ (2012) en ‘Periode Jalisco’ (2013), en dat geldt zeker ook voor het aankomende ‘Zo lang mogelijk’. Op dit ambitieuze album schuwt Brihang naar gewoonte de persoonlijke aanpak niet. Tekstueel gaat hij breder dan ooit: zowel liefdesperikelen als de moeilijk te bewandelen grens tussen artistieke integriteit en commercieel succes zijn terugkerende thema’s, maar evengoed excelleert hij in rake beschrijvingen van de kleine dingen des levens. Gevoelig, echter zonder te vervallen in pathos of sentiment. Muzikaal bewandelt hij het pad dat hij eerder insloeg, met organische producties die subtiel maar tegelijk voller dan ooit klinken.

“Ik kan op de wolken lopen en de sterren strelen,
ze schrijven popsongs en groeien uit de kleren,
ze worden te groot en te snel en te bloot, ze vliegen te hoog,
maar vallen ooit wel naar beneden.”

Onvergelijkbaar is hij, want de rapper klinkt als niets of niemand anders. Een vrij uitzonderlijk gegeven voor artiesten van zijn leeftijd. Wie Brihang de voorbije jaren op een van zijn vele optredens aan het werk zag, weet dat die experimenteerdrift ook doorgetrokken wordt naar zijn live-shows. Zijn aanpak is bijna theatraal te noemen, en net dat zorgt ervoor dat hij zich onderscheidt van elke andere hiphopact uit ons land. Dat theatrale element zal ook enkel prominenter worden in de aanloop naar de release van zijn nieuwe album. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar dat hoeft niet te verbazen bij een van de meest opwindende artiesten van de nieuwe generatie.

‘Zo lang mogelijk’ komt op 18 november uit bij Fake Records en via een NEWS distributie. Een eerste single en clip, ‘Balanceren’, lichtte in februari alvast een tipje van de sluier op en kreeg een warme ontvangst. De tweede single ‘Morsen’ verschijnt op 21 oktober. Met het volledige album zal blijken dat Brihang een artiest is die we met z’n allen zouden moeten koesteren. Zo lang mogelijk.

https://www.facebook.com/Brihang/?fref=ts
http://www.brihang.be/