DOUGLAS FIRS stelt gloednieuw album ‘HEART OF A MOTHER’ voor

Check het album HIER.
Bekijk de ‘making of’ docu HIER.

Eind 2020 verraste Gertjan Van Hellemont aka Douglas Firs na enkele jaren stilte met die prachtige track ‘What If I Can’, die je herkende aan de weemoedige gitaren en huilende trompetten.

Het was de aankondiging van een nieuw album voor Douglas Firs, maar ook het einde van een heftig jaar. 2020 was gestart met een absurde week, waarin een dokter hem het heuglijke nieuws meedeelde dat hij vader zou worden, maar een andere dokter het vreselijke nieuws dat zijn moeder ongeneeslijk ziek was en nog hooguit een paar weken te leven had. Ongeveer een maand na zijn moeder stierf ook Gertjans grootmoeder, aan de gevolgen van Covid-19.

Heen en weer geslingerd tussen verdriet over zijn moeder en grootmoeder aan de ene kant en blijdschap en opwinding over zijn nakende vaderschap aan de andere, trok Gertjan naar zijn zolderstudio en begon te schrijven aan wat ‘Heart of a Mother’ zou worden, het nieuwe Douglas Firs album.

Veel van wat je hoort op de plaat zijn die eerste zolderopnames. Je hoort dat er tijd was om te experimenteren, met vele laagjes gitaar, zang, synths, … Z’n vaste muzikanten kwamen langs voor wat drums, bas en extra keyboards hier en daar. Alles op deze plaat werd thuis opgenomen, om de songs zo puur en eerlijk mogelijk te houden: het meeste op de zolderstudio, het aangrijpende ‘Until It Won’t’ een verdieping lager, door een klein recordertje in de kamer die klaarstond om babykamer te worden. Zelfs de hoesfoto werd in hetzelfde huis gemaakt door Alexander D’Hiet, die een lichtstraal opmerkte die door een dakraam op de muur scheen, en vroeg om in dat licht te gaan staan.

Net zoals bij voorganger Hinges of Luck deed Kevin Ratterman (Strand of Oaks, Ray LaMontagne, My Morning Jacket) de mix in Louisville, Kentucky.

Heart of a Mother. Volgens mij bestaat er geen krachtiger beeld in deze wereld, er bestaat niets waar meer liefde doorheen stroomt’, zegt Gertjan over de titel van zijn vierde album. ‘Ik heb dat gevoeld bij mijn eigen moeder, maar ook bij mijn vriendin die op het punt stond zelf moeder te worden. Mijn hoop is dat mensen die liefde zullen horen en voelen in deze songs.” 

LIVE

16.10 BRUSSEL Ancienne Belgique
30.10 IEPER Het Perron
04.11 GENT NTGent
06.11 MERKSEM Cultuurcentrum
12.11 BEVEREN Ter Vesten
17.11 EEKLO Oostveldkerk
02.12 SINT-TRUIDEN De Bogaard
03.12 HAMONT-ACHEL De Posthoorn
04.12 EUPEN Alter Schlachthof
10.12 MECHELEN Cultuurcentrum
16.12 ROESELARE De Spil
17.12 AVELGEM De Spikkerelle
18.12 MOL ’t Getouw

Facebook 
Instagram 
Website 
Youtube