HET ZESDE METAAL kondigt EP MEESTERS aan i.s.m. KMSKA

Het Zesde Metaal heeft een nieuwe plaat, of toch een EP. Meesters heet de nieuwste, want ze is niet geïnspireerd door de actualiteit of de persoonlijke levenssfeer. De collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) was immers de aanzet tot het maken van de EP.

Als het KMSKA begin 2017 aan Het Zesde Metaal vraagt om één van de twintig Artists in Residence (AIR) te worden, kan dit verzoek qua timing niet beter vallen. Hun nieuwe album Calais ligt net in de winkel. En tussen twee albums door werkt de groep graag aan een experiment.
De opdracht van het KMSKA is duidelijk: laat je inspireren door het museum, zijn verzameling, zijn gebouw of zijn werking. Geprikkeld door die uitnodiging speuren tekstschrijvers Wannes Cappelle en Robin Aerts naar verhalen in de collectie.
Minister van Cultuur Sven Gatz is deze synergie tussen beeld, tekst en muziek genegen en ondersteunt met een projectsubsidie in het kader van het Kunstendecreet.

Een EP
Uiteindelijk valt de keuze op zes echte topstukken. Het Zesde Metaal vertaalt de context waarin het kunstwerk ontstond tot een song, of net de inhoud. Jezus, de Heilige Barbara en een vis spreken ons toe – in het West-Vlaams, natuurlijk – Maria’s worden aanroepen, Rik Wouters is het onderwerp van geroddel. Ook voor deze EP kunnen de fans rekenen op poëtisch taalgebruik en dubbele betekenissen. Als toemaatje wil de groep het concept ‘meesters’ opentrekken en doet dat met vier instrumentale liedjes gebaseerd op werk van anonieme kunstenaars. Samen beslaat Meesters dus tien nieuwe songs, te verkrijgen op vinyl en als cd.

Reeds met Calais tastte Het Zesde Metaal voor haar sound de grenzen van de elektronica af. Voor Meesters wordt die lijn doorgetrokken. De groep werkte immers vooral aan de nummers tijdens de soundchecks van hun theatertour in het voorjaar van 2018 met een heel beperkt instrumentarium aan elektronica.

De hoes en haar begeleidend boekje vormt een kunstwerk op zich. Met de schilderijen en hun info, liedteksten en inzichten in het schrijfproces. Verwacht je aan zowel een mini-catalogus als een blik achter de schermen. En dat allemaal in een stijlvolle en hedendaagse lay-out gegoten door Studio Studio, het vaste IJslandse vormgeversbureau van Het Zesde Metaal.

Werfconcerten
Wat zijn liedjes zonder publiek? Terwijl Het Zesde Metaal haar songs afwerkt, onderzoekt het KMSKA de mogelijkheid om werfconcerten te organiseren. Op 11 en 12 januari is het zover. Dan geeft Het Zesde Metaal twee exclusieve concerten, op de museumwerf. Een try-out ter plaatse halfweg oktober bevestigde het vermoeden: dit wordt magisch!
Beeld en muziek
Dropbox

Beluister de nummers ’Verheven’ en ‘Levensgevaarlijk gewond’

Muziekvideo Verheven

Werfconcerten Meesters
Vrijdag 11 januari – 20u00
Zaterdag 12 januari – 20u00

Deuren – 19u15
Concert 20u00
Drinks – 21u30

Tickets te koop via Eventbrite.

Locatie
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)
Leopold de Waelplaats
2000 Antwerpen