IAN CLEMENT stelt tweede soloplaat ‘SEE ME IN SYNCHRONICITY’ voor

Beluister het album HIER.
Met See Me in Synchronicity stuurt de Belgische singer-songwriter Ian Clement zijn langverwachte nieuwe plaat de wereld in. Het tweede solo-album van Wallace Vanborn-frontman Ian Clement verschijnt op 2 oktober 2020 via het LA-label Cobraside Records en is de opvolger van Ian’s veelgeprezen debuutalbum Drawing Daggers uit 2013.
See Me in Synchronicity is een pur sang Clement-album waarbij Ian met zijn diepe stem een persoonlijk verhaal ten berde brengt. Muzikaal gezien doet het album denken aan de gotische kracht van Nick Cave, de rauwe eerlijkheid van Mark Lanegan en de expansief claustrofobische sfeer van het OK Computer-tijdperk van Radiohead.
Het was een bevreemdende ervaring toen hij, tijdens de opnames van The Orb We Absorb met Wallace Vanborn, voor het eerst geconfronteerd werd met een psychose. Het verlies van enkele naasten, de breuk met zijn toenmalige vriendin en de verschroeiende hitte van de Californische woestijn in Joshua Tree waren katalysatoren die hem naar een ander, duister universum katapulteerden. Gedesoriënteerd en onvoorbereid volgde een zoektocht naar houvast gevolgd door een terugkeer naar een nieuwe realiteit.
See Me in Synchronicity varieert van een viering van het dagelijkse leven en geluk tot episodes van ontwrichting en confrontatie met sterfelijkheid. Some Would Say geldt als ouverture en legt Ian’s eerste reis naar de waanzin bloot. Het eerder gereleasete Sidewinder, geschreven en opgenomen lang voor de huidige Covid-19-crisis, reflecteert over het leven in isolement en eenzaamheid en is geïnspireerd door Ian’s herstel na een periode van mentale gezondheidsproblemen.
Met een steeds groeiende interesse in mystiek, meditatie en de buigzaamheid van het menselijke bewustzijn binnen een steeds meer geseculariseerde/atheïstische maatschappij, en de collectieve poging om dat mystieke te rationaliseren onder invloed van de afkeer van de traditionele, mainstream religieuze tradities, komt Ian’s album op het juiste moment en is het geboren uit een oprechte exploratie. Zoals Clement het verwoordt: “mystiek en waanzin omzwachtelen elkaar, zelfs in het gewone leven. De dagdromers wiens hoop leeft in liefde en fantasie of in eenzaamheid of waanzin, het schuilt in ieder van ons.”
See Me in Synchronicity werd opgenomen in de ICP Studios in Brussel met de legendarische Duitse producent René Tinner, bekend om zijn werk met artiesten als CAN, Lou Reed en George Harrison. Ian Clement werd in Europa bekend als frontman van de gerenommeerde rockband Wallace Vanborn. De band stond scoorde verschillende hits en tourde langsheen Europese muziekclubs. Nu, na een hobbelig, geplaveid met een reeks persoonlijke en professionele hindernissen, lijkt het erop dat Ian Clement zijn tweede album kan presenteren op een manier die hem goeddunkt.
LIVE
3/10, DOK, Gent