JAN SWERTS stelt single ‘LIG HIER ZACHT EN STIL’ voor

Check de single HIER.

Bij Unday zijn ze al jaren grote fans van het ingetogen maar grootse werk van Jan Swerts, ze zijn dan ook opgetogen dat hij hun roster vervoegt voor zijn vierde album. In november verschijnt ‘Oud Zeer’, een themaplaat over kerkhoven, de dood en vergankelijkheid. De tien pianosongs zijn stuk voor stuk vernoemd naar grafschriften die Swerts de afgelopen jaren op begraafplaatsen las. ‘Oud Zeer’ is een memento mori, waarop Swerts in zijn typische mix van singer-songwriter en klassiek de luisteraar herinnert aan het troostende feit dat we er weldra nooit meer zullen zijn.

In afwachting van de albumrelease lichten we al een tipje van de sluier op met de eerste single, ‘Lig hier zacht en stil’

Grafrust, dat wordt ons door begrafenisondernemers en priesters voorgehouden als beloning voor de hectische storm van het leven. De trofee aan de meet. Het is ook het enige kerkelijke fabeltje dat doorheen ons bestaan moeilijk onttoverd geraakt. We blijven er zo graag in geloven en klampen ons vast aan de mogelijkheid van een vredige slaap vol zoete dromen, zoveel wenselijker dan het eeuwige zwart.
De enige grafrust waar wij echter zeker van kunnen zijn, is de stilte die we als levenden vinden op het kerkhof; de plek bij uitstek voor onthechting en onthaasting. Nergens vind je een meer efficiënt medicijn tegen het teveel aan lawaai, ambitie, stress en ego dat zo eigen is aan de moderne tijd.

‘Lig hier zacht en stil’ is een nummer dat de graven me influisterden en dat hopelijk kan dienen als soundtrack voor die levensnoodzakelijke dode momenten vol doelloos staren’, aldus Jan Swerts.

LIVE

10/11/2021 Hasselt, CCHA
21/11/2021, Leuven, 30 CC
03/12/2021, Gent, Handelsbeurs
18/12/2021,Mechelen, Stilte Festival
19/12/2021, Brugge
12/02/2022, Antwerpen, De Roma
19/02/2022, Tongeren, Winter Tales
24/02/2022, Schoten, CC Schoten

Facebook
Instagram