MAURO PAWLOWSKI stelt nieuwe plaat ‘ETERNAL SUNDAY DRIVE’ voor

Check het album HIER.

Tussen het grooven, freejazzen, slaan en zalven door, vindt Mauro Pawlowski soms orde in de chaos. Exact twintig jaar na zijn soloplaat ‘Songs From a Bat Hat’ boort de Evil Superstar opnieuw zijn innerlijke Lou Reed aan, met een verzameling Engelstalige songs die dankzij de hulp van producer Jasper Maekelberg vloeien als honing: ‘Eternal Sunday Drive’.

Na een carrière van bijna drie decennia waarin Mauro Pawlowski een hand had in meer dan 100 albums, trekt de rock royalty met ‘Eternal Sunday Drive’ een lade open met songs die al jaren liggen te rijpen – popmuziek waaraan een parfum van seventiesrock hangt; yachtrock op z’n Robert Palmer. “Het plan was een classic songplaat”, aldus Pawlowski, die voor de opnames drummer Marc Bonne (The Radios, Toy), bassist Ewen Vernal (Deacon Blue) en toetsenist Adriaan Van de Velde (Pomrad) optrommelde.

Met een nieuwe band en 70 demo’s klopte Pawlowski vervolgens aan bij de Belgische topproducer Jasper Maekelberg (Faces On TV, Balthazar, Bazart). “Als ik een goed recent Belgisch nummer op de radio hoor, heeft Jasper er altijd wel iets mee te maken. Hij heeft de golden touch, hij is een briljant geluidstechnicus. Het was bovendien een bewuste keuze om een mix samen te stellen van hippe vogels en ervaren, onhippe muzikanten. Het gebeurt te weinig dat verschillende generaties aan één plaat werken.”

Maekelberg en de band zijn werkpaarden en dus Pawlowski’s tegenpolen, lacht hij. Mauro verkiest botsen boven de vlucht vooruit. “Het zit in mijn temperament om de stoorzender te spelen. Ik had soms medelijden met hen, maar mijn muziek moet altijd iets provocerend hebben, iets menselijk, iets persoonlijk. Anders is het dertien in een dozijn.” Zonder blutsen en builen is een plaat van Mauro geen plaat van Mauro.

‘Eternal Sunday Drive’ is de eerste plaat sinds lang die Mauro Pawlowksi onder zijn eigennaam uitbrengt. “Deze muziek is persoonlijker dan wat ik de jaren voordien deed”, vertelt hij. “Ik ben pakweg tien jaar geleden begonnen met teksten echt belangrijk te vinden. ‘Songs From a Bat Hat’ was op dat vlak niet goed genoeg. Ik maakte te veel taalfouten.”

“Het idee om echt goede, feilloze teksten te schrijven motiveert mij, alsof ik deze plaat zou maken voor een Engelstalig publiek. Lou Reed en Peter Houben van Nemo zijn de twee songschrijvers die mij daartoe hebben geïnspireerd. Als ik dan toch een songplaat wilde maken, moest ik mijn – tot dan – nononesenseteksten onder handen nemen.”

Met ‘Eternal Sunday Drive’ heeft Mauro Pawlowski zowaar een luisterplaat gemaakt. Een waarop het zowel over de stoel schuifelen als dansen is. Zo verschijnt voor het eerst in twee decennia nog eens een classic songplaat van Pawlowski. “En ik ga er in de toekomst nog zo een maken. Met dezelfde groep.”

LIVE
15.09 Ancienne Belgique, Brussel
18.09 Leffingeleuren, Leffinge
01.10 De Roma, Antwerpen
29.10 Wilde Westen, Kortrijk
30.10 De Casino, Sint-Niklaas
05.11 Handelsbeurs, Gent
09.11 Het Depot, Leuven
19.11 De Warande, Turnhout
21.11 Muziekodroom, Hasselt

Instagram
Facebook