Nieuwe namen voor JAZZ MIDDELHEIM 2018!

Een Antwerpse zomer is niet compleet zonder Jazz Middelheim! Met het lievelingsseizoen in zicht, licht Vlaanderens gezelligste festival graag een tipje van de programmasluier op 9 en 10 augustus. Kamasi Washington, Bram Weijters’ Crazy Men, Nordmann, Dijf Sanders, MDC III en nieuwkomer Steiger warmen de eerste festivaldag op. Op 10 augustus palmen Belgische wereldtalenten het park in. Melanie De Biasio, Philip Catherine Reunion Band en De Beren Gieren zorgen voor hoogtepunten op de Main Stage. Op de Club Stage viert Brussels Jazz Orchestra zijn 25-jarig bestaan met vier unieke projecten: We Orchestrate Words, We Have A Dream, Kaneelvingers en Footprint. De 37ste editie van Jazz Middelheim loopt van 9 t.e.m. 12 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt. De ticketverkoop – ook de meerdagenpassen – gaat meteen van start via www.jazzmiddelheim.be.

9 augustus: Kamasi Washington & jazz voor alle generaties
Kamasi Washington, de jazzsaxofonist uit Los Angeles die met zijn solodebuut ‘The Epic’ een groter en jonger publiek voor jazz wist warm te maken, blijft de verwachtingen in stand houden met zijn nieuwe bekroonde EP ‘Harmony of Difference’. Bram Weijters brengt met zijn project “Crazy Men”, naar Koen De Bruynes cultalbum uit 1974, jazzrock van de bovenste plank en dompelt zijn publiek onder in het magistrale 70s tijdperk. Op de Club Stage passeert de crème van de jonge Belgische scene de revue: het elektrisch geladen Nordmann, Dijf Sanders’ kokende exotica, het saxofoon- en drumspel van Mattias de Craenes MDC III en Steiger, winnaar van Jong Jazztalent Gent 2017.

10 augustus: Belgisch jazztalent van wereldniveau
De Belgische jazzgrond oogst het beste fruit, dat bewijst deze tweede festivaldag als geen ander. Melanie De Biasio krijgt na haar fel bejubelde optreden in 2016 ongetwijfeld ook dit jaar weer het hele park muisstil. Philip Catherine brengt voor de eerste keer ooit de artiestenline-up van zijn legendarische LP ‘September Man’ (1974) live samen in een heuse Reunion Band. Het jazztrio De Beren Gieren won net de Klaraprijs voor Beste Belgische jazz-cd met hun nieuwste ‘Dug Out Skyscrapers’ en mag op Jazz Middelheim tonen waarom. Op de Club Stage viert Brussels Jazz Orchestra zijn 25-jarig bestaan met vier uiteenlopende projecten. We Orchestrate Words (of WOW) brengt rap, soul, grooves en jazz samen. We Have A Dream gaat op zoek naar de pioniers van de protestsong. Kaneelvingers brengt Stefan Hertmans’ gelijknamige dichtbundel muzikaal tot leven. Footprint maakt een representatieve wandeling doorheen BJO’s indrukwekkende recente oeuvre.

Samenwerking met Antwerpse kunstenares Tinka Pittoors: daar zit muziek in
Voor de officiële affiche van Jazz Middelheim, maakte Antwerps beeldend kunstenares Tinka Pittoors een unieke omgevingssculptuur. De dissonante ritmiek die in het spel tussen de saxofoon, de hand, de figuurtjes en de sculpturale structuur zit, ademt jazz. Pittoors weet als geen ander kant-en-klare objecten in een zelfontworpen, artificiële omgeving te plaatsen die toch natuurlijk aanvoelt. Verrassen door aan het gekende een onverwachte draai te geven: laat dat nu net iets zijn waar elke jazzmuzikant in uitblinkt.
Het volledige programma van Jazz Middelheim wordt binnenkort aangekondigd! Tickets zijn te koop via www.jazzmiddelheim.be of Fnac.

Praktische informatie
Jazz Middelheim
Park Den Brandt, Antwerpen
Do 9 augustus – zo 12 augustus 2018
Info & tickets: www.jazzmiddelheim.be

Donderdag 9 augustus 2018
[Main Stage] Kamasi Washington, Bram Weijters’ Crazy Men; [Club Stage] Nordmann, Dijf Sanders, MDC III, Steiger
Vrijdag 10 augustus 2018
[Main Stage] Melanie De Biasio, Philip Catherine Reunion Band, De Beren Gieren; [Club Stage] WOW (We Orchestrate Words), We Have A Dream, Kaneelvingers, Footprint
Zaterdag 11 & zondag 12 augustus: TBC

VVK tickets, jazz vouchers & meerdagenpassen via www.jazzmiddelheim.be
Volg Jazz Middelheim (@jazzmiddelheim) op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube & Spotify #jazzmiddelheim