Opkomend talent PORCELAIN ID dropt EP ‘REPRISE’

Luister HIER.

Een jaar nadat Porcelain id voor het eerst van zich liet horen met de ep Mango, brengt de Rwandese artiest Reprise uit, een akoestische herwerking van en een terugblik op het debuut. Waar Mango een concept-ep over queerness, politiegeweld en identiteit was, is Reprise een poëtische stand van zaken, geïnspireerd door alle veranderingen die het afgelopen jaar plaatsvonden.

De nummers Blauw, Montana, No Denim en Muschel werden in een nieuw jasje gestoken dat de intensiteit en intimiteit van Porcelain id’s liveshows evenaart. Nicolas Rombouts maakte alle live-opnames voor de ep in één dag, met uitzondering van Blauw en Vlaanderen, waarvoor James de Graef van Shht (aka Loverman) piano kwam spelen.

Met Vlaanderen staat er ook een nieuw nummer op de ep. Het Kempische gospelnummer is een tragisch-schone ode aan de helaasheid der dingen, geschreven in de nacht waarin hun zoon geboren werd. Een overweldigend moment dat de artiest deed terugdenken aan hun eigen jeugd en de worstelingen die daar soms bij hoorden als zwarte en queer persoon. Vlaanderen is misschien wel hun persoonlijkste nummer tot nu toe, en live is alvast gebleken dat de song beroert.

Porcelain id is het pseudoniem waaronder De Rwandese Hubert Tuyishime (23, die/hen/hun) sinds 2020 melancholische luisterliedjes op de wereld loslaat. De vanuit Antwerpen opererende artiest wist zich meteen een onmiskenbare stijl aan te meten, met een doorleefd stemgeluid, vlot geschakel tussen Nederlands en Engels, hyperpersoonlijke teksten over identiteit, gender en racisme en een eigenzinnige muzikaliteit. Aandachtige luisteraars herkennen de invloed van Destroyer, Bon Iver, Tyler, the Creator, Kinderen voor Kinderen en Fixkes. In twee jaar tijd ontpopte Porcelain id zich zo tot een van dé opkomende talenten van Vlaanderen, met onder meer supports voor Meskerem Mees, Sylvie Kreusch en Roland Van Campenhout, een gouden medaille in de finale van Sound Track en imponerende akoestische liveshows.

LIVE
17/9, Trix, Antwerpen
01/10, De Warande, Turnhout (support Sylvie Kreusch)
07/10, Play Festival, Hasselt
15/10, Massimari, Brussel
7/12, Muziekcentrum Cactus, Brugge
21/12, Stadsschouwburg (Support of Ikraaan), Mechelen

Facebook
Instagram