PAUWEl stelt zijn prachtig debuutalbum ‘DEAR’ voor

Luister/download HIER.

Pauwel zet met “Dear” een grote stap voorwaarts. Zijn debuut op Unday is een volwassen collectie songs over verlies in al zijn facetten. Open en bloot gaat Pauwel de strijd aan met zijn demonen, zonder daarbij de essentie uit het oog te verliezen: ijzersterke folksongs die zwalpen tussen hoop en wanhoop, en slaan en zalven tegelijkertijd. Een plaat om te koesteren en helemaal in te verdwijnen.

Vlak nadat Pauwel zijn vorige EP afwerkte, overleed zijn moeder. Enkele weken later ging Europa voor een tweede keer in lockdown. Deze turbulente periode wilde Pauwel van zich af schrijven op zijn debuut op Unday Records, maar het isolement tijdens de pandemie zaaide alleen maar meer twijfel. Tijdens de donkerste wintermaanden besefte de 31-jarige songwriter dan ook dat verlies in vele gedaantes komt: geliefden komen te gaan, vertrekken plots uit je leven of blijken vreemden te zijn geworden. “Dear” is het relaas van deze donkere periode uit Pauwel’s leven. Een afrekening met al het slechte dat hem en zijn naaste omgeving overkwam. Het is tegelijk een brug naar een volgende periode, een hoopvolle blik op de toekomst.

Op “Dear” breidt Pauwel zijn muzikale universum aanzienlijk uit, zonder daarbij zijn kenmerkende melancholie en stemgeluid te verliezen. Met behulp van rasmuzikanten Sander Smeets, Koen De Gendt en David Broeders – zijn vaste begeleidingsband – werden de ruwe folkdiamantjes geslepen tot voldragen songs. De prachtige tweede stem van Catherine Smet (aka Bluai) biedt weerwoord op een handvol nummers.
“Dear” werd op drie verschillende locaties opgenomen door producer Bert Vliegen (Whispering Sons, Sophia). In een hutje in Walcourt ontstonden de openingstrack “Murderer” en het beklijvende “Bones”. Het leeuwendeel van de plaat werd opgenomen tijdens een intense week in de GAM Studio in Waimes. Terwijl het journaal de klok rond apocalyptische beelden toonde van de overstromingen in de provincie Luik, werkten Pauwel en zijn band de liedjes af. Rijkelijke, spacy arrangementen (“Lazy”), rammelende country-rockers (“Deer” & “Sister”) of een tot tranen toe bewogen one-taker aan de Rhodes (“Mother”): tijdens deze sessie viel “Dear” in zijn definitieve plooi.

LIVE
10/4, De Living, Heist-Op-Den-Berg
11/4, Trix, Antwerpen
23/4, RSD, Vooruit
26/4, Minard, Gent
7/5, Little Waves, Genk
13/5, Cactus, Brugge
23/5, Het Depot, Leuven

Facebook
Instagram