STADT kondigt nieuwe plaat aan!

Waarom niet eens een live-album proberen? Opgenomen in de studio, in één take. Eens iets anders. Of een film? Een live-film misschien? 

Voor de heren van STADT aan de opnames van hun nieuwe album There Is/Nothing Twice begonnen stond ‘een plaat maken’ niet bepaald bovenaan het to do-lijstje. ‘Iets’, wilden ze maken. 
Het werd uiteindelijk geen film, geen live-album, en toch ook weer wel. ‘Iets’ wat ze zelf omschrijven als twee gebundelde ep’s, waarvan één deel werd ingeblikt in hun Gentse homestudio, en één deel live werd opgenomen – én gefilmd! – in de voormalige televisiestudio’s van het Amerikaans Theater in Brussel – ‘iets’ net zo hybride en fluïde zoals het geluid van STADT, een groep die bij voorkeur zelf hun valkuilen graaft en betonneert. 

Na de release van hun tweede langspeler Escalators, in 2015, gingen het voor verschillende STADTsbewoner alle kanten op. 
Fulco Ottervanger en Simon Segers vormen 2/3 van het gevierde jazzcombo De Beren Gieren, Ottervanger vond in drummer Lander Gyselinck (STUFF.) een ideale sparringpartner om beats in elkaar te boksen met BeraadGeslagen, en Segers ging aan de slag bij onder meer Black Flower, MDC III en Absynthe Minded. Die andere Segers, gitarist-toetsenist Frederik, dook als producer en muzikant de studio in met Roland Van Campenhout en PJDS. 
Maar STADT is het nest waar ze graag thuiskomen. Het laboratorium waar ze de vrijheid en de ruimte vinden om te experimenteren met ruimte en vrijheid.       

In 2016 stonden de proefbuizen van STADT enkele weken uitgestald in het Antwerpse kunstencentrum DeSingel, waar ze als artist in residence uit hun comfortzone ontsnapten en meteen de hele kooi opnieuw aankleedden. 
Het resultaat is een album waarop het kwartet tegelijk scherper, losser, aandachtiger, en vernieuwender dan voorheen de trance opzoekt. De dosis improvisatie in hun cocktail kraut/pop/psychedelica/fusion werd aanzienlijk opgevoerd, Ottervanger kreeg een zetje voorwaarts in zijn rol van frontman/orkestleider/hofnar.  

‘A new beginning’, zoals het klinkt in albumopener Broken People. ‘Everything fallen down/ Into pieces/ Scattered around’. Met een zwoele knik in de heupen veegt STADT de scherven samen.
Single Nothing Twice is het als sleutel én plattegrond dienende ‘epos’ (dixit STADT) van de plaat, Afraid Of Being Fed Up is een grimmige jungle boogie, met Amplified schurkt de band tegen Yeasayer en Grizzly Bear aan, en Thuissfeer is progrock made in Disneyland.   
‘We zijn verslaafd aan het nieuwe’, aldus de groep. ‘Wat we maken moet in beweging blijven’.  Versta: eigenlijk wil STADT meervoud zijn. Nooit twee keer dezelfde. Nothing twice. 

Live
26/01 Den Bosch, Rauwkost festival 
08/03 Gent, De Koer  (release show)

https://www.facebook.com/stadtmusic/
https://twitter.com/stadtmusic
https://www.instagram.com/stadt_band/