THE VISUAL stelt gloednieuwe single ‘RADIO SILENCE’ voor

Luister HIER.

The Visual is een Nederlands-Vlaamse band opgericht door songwriter Anna van Rij: de muziek is vergeleken met artiesten zo divers als Nick Cave, Jeff Buckley, Wolf Alice en The Doors. Na twee sterke platen te hebben afgeleverd in Moments Of Being en The Spirit Of Age trekt The Visual de creatieve lijn door met Pieterjan Coppejans (Eefje de Visser, Sylvie Kreusch) in zijn Robot Studios in Gent.

De eerste glimp van deze sessies is “Radio Silence”, een nummer over de persoonlijke wens naar rust binnen een zee van impulsen. Van Rij: “Radio Silence” gaat over het weg willen van de ruis. Ik schreef het tijdens de lockdown in mijn nieuwe huis in Antwerpen. Het is grappig omdat het lied heel gemakkelijk te schrijven was. Het viel vrij snel op zijn plek. Ik was waarschijnlijk in mijn ‘overprikkelde modus’ en ik dacht ‘houd je mond en laat me met rust’.”

Het nummer is heel organisch op band vastgelegd en toont The Visual in de huidige vierkoppige vorm met Timon Persoon op toetsen en synth bas, Django Trienes op gitaar en Christophe Claeys (Mark Lanegan, Balthazar) op drums. Van Rij: “Ik ben iemand die moet kunnen accelereren wanneer ik het voel. ‘Radio Silence’ is ook niet opgenomen op een clicktrack. Het is een bandopname; samen nemen we het op en overdubben we kleine details, zoals de akoestische gitaar. En we kiezen altijd de take die goed voelt.”

Voor de nog titelloze nieuwe plaat heeft The Visual niet alleen hun live dynamiek omarmd en aangescherpt, Van Rij en Persoon hebben geprobeerd om hun vaardigheden als producers verder dan ooit naar de voorgrond te duwen. “Timon en ik hebben nu zoveel ervaring als producers en componisten opgedaan dat we echt nieuwe dingen kunnen toevoegen aan wat we al samen spelen in de zaal. Dus op dit moment is het een combinatie tussen studio en traditioneel, plus ons eigen geluid, waardoor onze muziek net dat tikkeltje moderner klinkt. Een beetje meer elektronisch, een beetje meer in het onverwachte duiken.”

LIVE
13/5 Maassilo, Rotterdam. Support Eefje de Visser
14/5 Muziekgieterij, Maastricht. Support Eefje de Visser
27/5 Doornroosje, Nijmegen. Support Eefje de Visser
19/6 Theresia, Gent
26/6 Kavka, Antwerpen

Facebook
Twitter
Instagram