THE VISUAL stelt nieuwe single ‘IT’S SIMPLE AND IT’S PLAIN’ voor

Check de single HIER.

Volgens Van Rij deed het “een klein beetje pijn”: “Want ik sta daar nu op een bepaalde manier ver vanaf. Ik had dat toentertijd nog niet van mezelf geaccepteerd, dat mezelf niet toegelaten. Maar dit is eigenlijk wie ik ben. Ik zing “I’m sorry I forgot to hold you in my arms’; ik heb het kind in mezelf niet jarenlang getroost. Maar ik moet kijken naar hoe ik zelf gelukkig kan worden en niet naar hoe ik mij moet aanpassen aan de rest van de wereld. ” 

“It’s Simple And It’s Plain” drukt een zoektocht uit naar het opnieuw leren liefhebben van jezelf. Het arrangement ontwikkelde zich merkwaardig genoeg met soortgelijke groeipijnen. Van Rij schreef het aanvankelijk op akoestische gitaar uit een bepaald gevoel waar “ze verslaafd aan raakte”. “It’s Simple And It’s Plain” transformeerde binnen de bandbezetting, met toevoegingen van Timon Persoon (synths/elektronica) Django Trienes (gitaar) en Christophe Claeys (drums), en op dat moment kwam het arrangement tot volledige wasdom. Maar om dat originele gevoel opnieuw op te roepen, kwam de akoestische gitaar op het laatste moment toch terug in het spel. “Al die kleine vrijheden hebben ervoor gezorgd dat het nummer verder kon groeien.” 

Het komende albumproject vangt The Visual op natuurgetrouwe wijze de huidige bandformatie: hierdoor worden speelse, spontane elementen vanuit de muzikanten net iets dieper onderzocht. De band experimenteert meer dan ooit met het verbreden van klanken en texturen boven het zoeken van perfectie, waardoor de nummers vanzelf een lichtvoetiger karakter aannemen. “We hebben nu zoveel ervaring als producers en componisten opgedaan dat we écht nieuwe dingen kunnen toevoegen aan ons samenspel in een ruimte Dus op dit moment is het een combinatie tussen studio en traditioneel, plus ons eigen geluid, waardoor onze muziek net dat tikkeltje moderner klinkt. Een beetje meer elektronisch, een beetje meer in het onverwachte duiken.” 

LIVE
26/6, Kavka, Antwerpen