YEVGUENI brengt nieuwe plaat uit vandaag!

Tijd is alles. De titel van het zesde Yevgueni-album was snel gekozen. De tijd, doorgaans zo ontastbaar, diende zich de voorbije drie jaar namelijk in allerlei concrete gedaanten aan in het hoofd van frontman Klaas Delrue. 

Net voor zijn veertigste werd hij vader. Na de verloren tijd omdat dat niet meteen wilde lukken, stond hij voor het grootste avontuur van zijn leven. Nogal onzeker, door het woelige tijdperk waarin zijn dochter moet opgroeien, maar ook omdat zijn beste jaren misschien al achter hem liggen en de tijd dringt. ‘Langer nu is korter straks, het staat niet stil terwijl je wacht.’ (Tijd is alles)

Er was dus veel te vertellen, maar het overaanbod aan thema’s dreigde te verlammen. Tot ‘de dag dat jij de wereld en ik terug het zonlicht zag’: Adem werd niet toevallig het eerste nummer dat vorm kreeg en de aanzet bleek voor een stortvloed aan inspiratie. Het nieuwe geluk staat – uiteraard – garant voor liefde en verwondering, maar doet ook het engagement weer oplaaien. En twijfels, zelfs ergernis, door het gebrek aan richting en juiste keuzes die het toekomstbeeld soms vertroebelen. Wie kent de weg, maar niet de angst die ons te vaak rechtsaf doet slaan/Wie kijkt vooruit, maar ook opzij (Wie zal ons leiden)

Eens de nieuwe adem gevonden, was de verleiding groot om die opnieuw spontaan en organisch in songs om te zetten, zoals dat met succes gebeurd was op voorganger Van hierboven. Maar tijdens een van hun traditionele cafébijeenkomsten besloten founding fathers Klaas, Geert en Maarten om niet te berusten in de herkenbaarheid die na vijf albums onvermijdelijk de kop op steekt.
Daarom kozen ze met producer Jo Francken voor een weg met meer weerstand. Zijn ervaring en de frisse, hedendaagse blik van coproducer Pieterjan Maertens legden de focus weer op de grondstof: een tekst met inhoud, een straffe melodie, en een helder arrangement. Die uitdaging – het eerste idee is niet altijd het beste – creëerde een gezonde spanning tussen de bandleden. Dat pushte hen naar de meest coherente en uitgepuurde sound die Yevgueni tot nog toe op plaat heeft gezet. Je hoort een zanger die iets te vertellen heeft, en een band die dat, subtieler dan ooit, uitvergroot.

De muizenissen in het hoofd van de songschrijver zijn er nog, maar maken steeds meer plaats voor Wat nu belangrijk is: En je kan nog alles worden, maar je moet niet alles zijn/
Je kan nog zoveel worden, als je niet overal wil zijn. Wat zich muzikaal vertaalt in een harmonie die zo tastbaar is dat je als luisteraar de rusteloosheid voelt wegebben. Hoop en troost halen uiteindelijk de bovenhand. 
Ik zeg wacht, hou het vast, dit is waar je echt moet zijn. Zonder angst, zonder plan, altijd juist want nooit berekend. Wacht hou het vast, er zijn geen vragen meer.’ (Hou het vast)

Yevgueni klonk nooit zo persoonlijk, eerlijk en actueel. En tegelijk ook nooit zo tijdloos. Tijd is niets. Tijd is alles.
Bekijk de prachtige video voor eerste single ‘Adem’ hier.

‘Tijd Is Alles’ komt uit via een PIAS distributie.

Live
16/11/17: Ancienne Belgique, Brussel
23/11/17: De Casino, Sint-Niklaas
30/11/17: Handelsbeurs, Gent
14/12/17: Het Depot, Leuven

http://yevgueni.be/
https://www.facebook.com/YevgueniBE/
https://twitter.com/YevgueniBE
https://www.instagram.com/yevgueni.be/